Kirsi Raiskio vastaa Mansikissa sen kuuluisan Mansikki-puuron sekä muun ruokatarjoilun sujumisesta. Työ vaatii paljon sekä etukäteisjärjestelyjä että tietysti monta ruoka-annoksen tekoa Mansikin aikana. Kirsin mukaan yhteistyö on Mansikin kantava voimavara, yksin ei hommassa onnistuisi.

Kuka olet?

Olen Kirsi Raiskio, maatilan emäntä sekä Luonnonvarakeskuksen (LUKE) tutkimusmestari. Olen työskennellyt Lukella aina vuodesta 1986 lähtien.

Miten päädyit mukaan Mansikin talkoolaiseksi?

Olen ollut Mansikissa talkoolaisena alusta asti Jokioisten Maa- ja kotitalousseuran mukana. Kun tapahtumaa suunniteltiin, meidät kutsuttiin koolle ja kysyttiin mukaan muonitushommiin. Pähkäilimme asiaa ja päätimme lähteä järjestämään ruokailua porukassa, jossa on mukana useampia yhdistyksiä. Mukana oli meidän lisäksemme paikallinen 4H-yhdistys, Martat sekä Murron kyläyhdistys. Kyläyhdistys jäi tänä vuonna pois, mutta tilalle on saatu muun muassa Vaulammin kylätoimikunta. Teemme työtä yhteiseen pottiin, joka sitten jaetaan yhdistysten kesken.

Kuinka paljon ruokaa päivän aikana tehdään?

Ensimmäisenä vuonna teimme ruoka-annoksia vajaa 1000 kappaletta. Viime vuonna niitä tehtiin 1200 ja tänä vuonna taas vähän enemmän. Oikeastaan teemme ruokaa niin paljon, kuin vain koulun keittiössä sitä voi tehdä. Vuosien varrella olemme tarjoilleet niin jauhelihakeittoa kuin kinkkukiusaustakin. Tänä vuonna ruokana on lasten suosikkia eli makaronilaatikkoa sekä hernesoppaa. Ne ovat perinteisiä ruokia ja halusimme ajatella ruokavalinnoilla myös lapsia.

Mansikki-puuro on ollut yksi yllätyssuosikeista ja se on käynyt hyvin kaupaksi. Puuro hautuu pitkään padassa pehmeäksi, ja kun siihen lisää voisilmän ja maitoa, lapsetkin tykkäävät. Puuron keittoa jatkamme tietysti tänäkin vuonna.

Myös viime vuonna aloitetun kahvikärryn toiminta jatkuu ja toivottavasti saamme toisenkin kärryn liikenteeseen. Liikkuva kahvikärry on ollut todella tervetullut juttu varsinkin näytteilleasettajien keskuudessa, koska kärry tulee paikan päälle.

Mitä kaikkea ruokailun järjestäminen vaatii?

Ruokapuolella meitä talkoolaisia on yli 40 henkilöä. Kaikki eivät toki ole töissä koko päivää aamusta iltaan, vaan teemme vuoronvaihtoa.

Osa talkootyötäni on järjestää ruoka-aineet paikalle. Tilauksia suunnitellaan yhteistyössä Mänkin Mariannen sekä Marttilan Elisan kanssa. Pyrimme valmistamaan ruoan lähituotteista. Lihat tulevat Makulihasta, juurekset Koivulan Kuorimosta. Käytämme myös lähiruokatukku Remeksen palveluja ja tuotteita. Valiolta otamme puolestaan maitotuotteet sekä HK:lta makkarat. Leivät ja munkit tulevat Jokioisten Leivästä sekä pullat Mäki-Heikkilästä.

Ilman Jokioisten kuntaa ja kunnan tukea ei Mansikista tai meidän ruoanlaitostamme tulisi mitään. Me saamme käyttää Paanan koulun keittiötä ruoanlaittoon ja se on todella iso asia. Hyvällä yhteishengellä ja porukalla teemme yhteistä asiaa!

Mitä kaikkea teet Mansikin aikana?

Mansikki-päivänä kuljen vähän siellä, täällä ja tuolla. Varmistan, että ihmiset ovat oikeassa paikassa ja hommaan tarvikkeita. Tuurailen myös kahvitusvuoroissa ja muonituksessa.

Jälkityönä on tietysti kaikista tavaroista huolehtiminen ja niiden poislaitto. Teemme myös purkuhommia Elonkierron Makasiineilla ja kuljetamme esimerkiksi pöydät pois. Traktorikyydeistä vastaavan Juha Suonpään porukka on auttanut meitä tässä paljon ja kuskannut tavaroita traktoreilla.

Miksi haluat olla talkoolaisena Mansikissa?

Haluan osallistua yhteiseen hyvään. Vaikka tapahtuman tekeminen on raskastakin, on tärkeää, että voi antaa oman panoksensa yhteiseen tapahtumaan. Tyytyväinen kävijä on tietysti suurin tavoite ja syy siihen, miksi tapahtumaa tehdään. Haluan, että kävijälle jää tunne, että täällä oli kivaa ja että hän tulee vielä uudestaankin. Lasten iloa ja innostusta on ihana seurata.

Tapahtuman järjestämisestä tulee myös yhteisöllisyyden tuntua. Koko maassa pitäisi taas herättää enemmän talkoohenkeä, ja meille on nyt pystytty kokoamaan väkeä Mansikin puitteissa. On hieno tunne, kun onnistumme yhdessä ja olemme tietysti myös todella kiitollisia kaikkien panostuksesta. Yhteistyö on kantava voimavara, yksin ei voi loihtia mitään!

Sarjassamme esittelemme joka kuukausi Mansikin kuukauden kasvon, joka puurtaa Mansikin onnistumisen eteen! Katso kaikki esittelyt täältä >>

Mansikki – Lasten maatalousnäyttely jälleen 9.9.2017!

LounaPlussa Ry

Koulukatu 13 3. krs
30100 Forssa