Mansikin kuukauden kasvo kesäkuussa on Erja Mattila. Erja vastaa tapahtumassa ponipellosta eli ponitalutuksesta ja muusta alueen toiminnasta. Ponitalutus onkin yksi Mansikin suosituimmista toiminnoista.

 

Erja Mattilan kanssa kuvassa poseeraa tämän kesäinen gotlanninrussvarsa Chastity Wee, joka on jo myyty Gotlantiin.

Kuka olet?

Olen Erja Mattila ja työskentelen Hippolis ry:ssä projektikoordinaattorina. Harrastuksenani kasvatan myös poneja. Omien ponien määrä vaihtelee aina sen mukaan, minkä verran varsoja on syntynyt. Tällä hetkellä niitä on toistakymmentä.

Mikä teet Mansikissa?

Vastaan ponipellosta eli koordinoin sitä, että saamme talutusponeja ja -hevosia paikalle sekä lisäksi talutan itse poneja. Tänä vuonna järjestämme myös uusiakin aktiviteetteja. Luvassa on muun muassa ponien harjauspiste ja lisäksi jokin muu aktiviteettipiste.

Poneja ja hevosia on talutuksessa noin kymmenisen. Lisäksi Elonkierrossa on yleensä laiduntamassa muutama hevonen, joita voi ihastella. Tänä vuonna tuon myös itse ponin ja varsan aitaukseen näytille ja rapusteltaviksi sekä paikalle tulee itseoikeutetusti myös suomenhevonen Hevosopistolta.

Eläinten saaminen paikalle vaatii aina jonkun verran töitä. Vaikka meillä Ypäjän alueella on paljon hevosia, kaikki eivät sovellu tällaiseen käyttöön. Joka vuosi saan tehdä pientä voimistelua, että löydän ponit ja hevoset taluttajineen Mansikkiin. Olen ilmoitellut asiasta muun muassa seutumme hevosryhmässä Facebookissa. Vielä tässä vaiheessa kesää ei ihan kaikki ole valmista, joten taskussa on hyvä olla myös varasuunnitelma. Lisäksi hevosten ja yleensäkin eläinten kanssa toimiessa voi tulla viime hetken muutoksia.

Miten suosittua ponitalutus on Mansikissa?

Ponitalutuksen suosio on ollut joka vuosi todella suuri! Kannattaakin varautua siihen, että ruuhkaisimpina aikoina voi joutua jonottamaan vuoroaan. Mitä aikaisemmin on paikalle, sitä nopeammin varmasti pääsee myös ponin kyytiin. Itsellä pitäisi olla askelmitta mukana, jotta näkisi paljonko päivän aikana tulee käveltyä heinäpellossa. Viime vuonna laskeskelin, että kävelin noin 15-20 kilometriä.

Ponitalutuksessa käy ihmisiä ihan vauvasta vaariin. Nuorin on tainnut olla vain vuoden ikäinen ja toisaalta aikuisetkin haluavat kokeilla talutusta isompien hevosten kyydissä. Viime vuonna myös maahanmuuttajat intoutuivat kokeilemaan ratsastusta. Suurin osa osallistujista on tietysti lapsia.

Miksi haluat olla mukana Mansikissa tekemässä vapaaehtoistyötä?

Hujasen Elina LounaPlussasta pyysi minua ensimmäisellä kerralla mukaan ja nyt olen ollut paikalla joka vuosi. Kyllä tätä työtä tekee sen takia, että näkee lasten ilon, kun he pääsevät ratsastamaan.

Mikä Mansikissa on parasta?

Lasten ilon lisäksi se, että ihmiset pääsevät eläinten lähelle ja näkemään oikeasti, mitä maaseudulla tapahtuu. Mansikki on aivan mahtava tapahtuma, joten suosittelen, että kaikkien lapsiperheiden kannattaa tulla mukaan. Mansikki on aivan erilainen tapahtuma kuin muut, ja siellä pääsee tekemään ja kokemaan itse!

 

Sarjassamme esittelemme joka kuukausi Mansikin kuukauden kasvon, talkootyöläisen, joka puurtaa Mansikin onnistumisen eteen!

Mansikki – Lasten maatalousnäyttely jälleen 9.9.2017!

LounaPlussa Ry

Koulukatu 13 3. krs
30100 Forssa