Juha Suonpää järjestelee Mansikkiin joka vuosi supersuositun traktorilavakyydin eli niin sanotun Zetor-kyydin. Kärryn kyytiin kapuaa tapahtuman aikana yli puolet Mansikin kävijöistä, jopa muutama tuhat ihmistä. Mutta mitä Juha saa tapahtumapäivän aikana jännittää?


Kuka olet ja mitä teet?

Olen Juha Suonpää, maatalousyrittäjä Jokioisilta.

Miksi olet mukana Mansikissa?

Tulin mukaan Mansikin toimintaan, kun toimin sihteerinä Jokioisten Maa- ja kotitalousseurassa. Silloin koottiin talkooporukkaa kasaan ja pitihän toiminnassa olla mukana yhdistyksen puolesta. Vaikka sihteerin hommat jäivät, olen vieläkin mukana Mansikin talkooporukassa. Talkooväkeä tarvitaan aina, ei siihen jonoakaan oikein ole.

Olen henkeen ja vereen maaseutuihminen. Haluan pitää yllä maaseudun imagoa ja maaseudun tunnettuuden eteen on tehtävä työtä. Mansikki on tähän hyvä tapahtuma.

Palkitsevin hetki on illalla tapahtuman jälkeen, kun olemme saaneet alueen purettua ja voimme todeta, että kaikki toimi taas hienosti! Positiivisia kommentteja ja palautetta on aina hieno kuulla.

Mitä kaikkea teet Mansikin eteen ennen tapahtumaa?

Järjestän Mansikkiin parkkipaikalta Elonkierron portille tulevia traktorilavakyytejä ja niihin tarvittavaa kalustoa. Aiemmin keräsin myös tapahtumassa näytillä olevat koneet ja laitteet, mutta nyt sitä asiaa järjestelee eri henkilö.

Ennen tapahtumaa hankin kalustoa eli traktoreita ja kärryjä kuljetuksia varten. Kuljetukset pysäköintialueelta portille tapahtuvat vanhalla, 50-60-luvulta olevalla kalustolla. Haasteena on saada tarpeeksi kuljetuskalustoa paikalle, koska tieliikennekunnossa olevia vanhoja traktoreita ei ole enää paljoa. Olemme kuitenkin saaneet traktoreita paikalle kohtuullisen hyvin.

Rakennamme myös kuljetuskärryjä, joissa vieraat istuvat kyydin ajan. Kärryissä pitää huomioida, että ne ovat säännösten mukaisia. Poliisi vaatii esimerkiksi, että laidat ovat tietyn korkuiset ja istuimet kiinteät.

Myös muiden järjestelyjen parissa menee muutama päivä ennen tapahtumaa. Olen esimerkiksi mukana kantamassa pöytiä ja tuolia paikoilleen sekä siirtelen koneita paikasta toiseen.

Mistä Mansikin aikana pitää huolehtia?

Koska traktoreista uusin on 1960-luvulta, saa päivän aikana aina jännittää kestääkö kalusto. Itse kuljen pyörällä ympäri aluetta ja katson, että kaikki toimii. Ongelmiin pitää kuitenkin aina varautua. Mansikki-päivänä meillä onkin paikalla huoltoauto ja voimme esimerkiksi laittaa ilmaa renkaisiin tai tehdä pieniä korjauksia.

Mansikin kävijämäärät kasvavat vuosi vuodelta, joten myös traktoreita tarvitaan aina lisää. Viime vuonna meillä oli viisi traktoria. Tälle vuodelle tavoitteena on saada liikkeelle kuusi traktoria, mutta toivottavasti saamme niitä jopa seitsemän.

Traktorilavakyyti on todella suosittu, ja ihmiset haluavat jonoista huolimatta saada kyydin alueelle. Aamupäivän ruuhkasta ei pääsekään eroon, vaikka kalustoa olisi kuinka paljon. Jos meillä on liikaa kalustoa liikenteessä, kuljetukset ruuhkautuvat Elonkierron kapealle tielle. Kannattaa siis muistaa, että ruuhkaisimpina aikoina jonottamiseen pitää varautua. Mutta ei se ole ihmisiä aikaisemminkaan häirinnyt!

Minulla on myös jälkikasvutyövoimaa mukana Mansikissa ja koko perhe paikalla. Vanhempi poikani ajaa ja huoltaa kalustoa, nuorempi poika on kiertänyt alueella Niilo Naula -puvussa ja vaimo on ravintolassa ruokahommissa. Tyttäreni taas vierailee Mansikissa osana koulupäivää.

Miksi Zetor-kyyti kiinnostaa kävijöitä?

En usko, että matkan pituus selittää asiaa. Nopeammin pääsisi kävelemällä porteille. Mutta nykylapsille on uutta ja ihmeellistä, jopa outoakin olla traktorin kyydissä, ja monelle se ei ole muuten mahdollista. Aikuiset ja vanhemmat ihmiset puolestaan alkavat monesti muistella omaa nuoruuttaan ja kertovat tarinoita nuoruudestaan. On siinä nostalgiaakin mukana.

Lasten suusta kuulee aina parhaimmat kommentit. Kyyti on heidän mielestään vain niin kivaa. Toisaalta kaupunkilaislapsetkin saattavat kertoa esimerkiksi Massikan kyydissä, että kyllä se Valmetti olisi parempi.


Sarjassamme esittelemme joka kuukausi Mansikin kuukauden kasvon, joka puurtaa Mansikin onnistumisen eteen! Katso kaikki esittelyt 
täältä >>

Mansikki – Lasten maatalousnäyttely jälleen 9.9.2017!

 

LounaPlussa Ry

Koulukatu 13 3. krs
30100 Forssa