Mansikin kuukauden kasvo huhtikuussa on Mertsi Töttölä, mies joka on Mansikin idean takana.

 

Kuka olet?

Olen Mertsi Töttölä, yksi Mansikin perustajajäsenistä. Tällä hetkellä työskentelen Resurssiviisaasti lähi- ja luomuruokaa suurkeittiöihin -hankkeessa projektipäällikkönä ja pyöritän Lähiruoka-Akatemian toimintaa.

Miten tulit Mansikkiin mukaan?

Mansikki on aika vahvasti minun oma ällini ja LounaPlussan henkilökunta on lähtenyt aina rohkeasti mukaan erilaisten ideoiden toteuttamiseen. Kävimme Kauhavalla opintoretkellä lasten maatalousnäyttelyssä vuonna 2014. Voimaannuimme tapahtumasta niin, että päätimme järjestää Etelä-Suomeen oman lasten maatalousnäyttelyn – parempana tietenkin! Yhteistyötä aloimme tehdä heti Jokioisten kunnan ja Jokioisten kartanon sekä Elonkiertopuisto kanssa. Vuonna 2015 järjestimme ensimmäisen Mansikki-tapahtuman, silloin se toimi Leader-hankkeena. Jo ensimmäisenä vuonna paikalle saapui yli 4000 ihmistä, joten tapahtumalle oli selkeä sosiaalinen tilaus. Myös ajankohta on mietitty tarkoin niin, että kesälomien tapahtumat ovat jo takana ja arki on käynnissä.

Mitä teet Mansikissa?

Vastaan lähiruokatuottajien torialueesta. Valmis ruoka tulee maa- ja kotitalousnaisten kautta, me tuotamme sitten kaiken muun. Tehtäväni onkin koordinoida Lähiruokatoria. Meillä on yleensä mukana noin kymmenisen yritystä ja lisäksi Lähipuodin Herkun osastolla esitellään useamman toimittajan tuotteita. Lähiruokatorilta saa esimerkiksi juustoja ja hilloja, makeisia ja vihanneksia sekä hampputuotteita ja härkäpapua. Alusta asti periaatteemme on ollut, ettei Mansikkiin tule messuilla perinteisesti nähtäviä metrilakutiskejä, vaan tarjolla on vain lähituottajien tuotteita.

Mansikki vaatii vahvaa johtamista, ja siinä on LounaPlussa ja Elina (Hujanen) onnistuneet hyvin. En usko, että ihmiset aina ymmärtävät kuinka paljon työtä tapahtuman järjestäminen oikeasti vaatiikaan.

Mikä Mansikissa on parasta?

Mansikki on raikas, uusi tapa viedä maaseudun asioita eteenpäin. Kun kohderyhmänä ovat lapset, toiminta on arvokasta ja hauskaa. Haluammekin kertoa lähiruuan ilosanomaa lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Koko tapahtuman ydin on se, että lapset tekevät ja kokevat itse. Lapsi viihtyy ja kokee asioita itse, saa uusia elämyksiä omien vanhempiensa kanssa turvallisessa ympäristössä. Tämä on se tekijä, joka yhdistää talkoohenkeä ja tuo resursseja tapahtumalle!

 

Sarjassamme esittelemme joka kuukausi Mansikin kuukauden kasvon, talkootyöläisen, joka puurtaa Mansikin onnistumisen eteen! Katso kaikki esittelyt täältä >>

Mansikki – Lasten maatalousnäyttely jälleen 9.9.2017!

 

LounaPlussa Ry

Koulukatu 13 3. krs
30100 Forssa