Letku on touhukas kylä!

Letkun pirtti elää ja voi hyvin siitäkin huolimatta, että koronan takia varauksia ei ole tullut entiseen malliin. Pirtillä on kesätyöntekijöinä nuoria, jotka mm. Pesevät ikkunoita, siivoavat ja leikkaavat nurmikkoja pihoilta. Pirtin ikkunasta pääsee näkemään metreittäin kaunista peltoa auringon paistaessa. Pirtti täyttää ensi vuonna 100 vuotta, mutta silti pirtti on todella hyvässä kunnossa. Pirtissä on paljon tilaa, kanttiini, keittiö ja säilytystilaa. Myös nuorille on pirtillä järjestetty tekemistä ja viihdykettä mm. Pirtin yläkerran nuorisotiloissa. Nuorisotilassa on biljardipöytä, pelejä ja sohvia, joissa viettää aikaa. Letkulla on monia hankkeita, eikä Eija Laine osaa sanoa kuinka monta. Viimeisin hanke oli saada aurinkopaneelit Letkun pirtille. Letkun pirtille voi majoittua, järjestää juhlia tai tapaamisia. Tilan voi vuokrata halutessaan.

Letkulla on paljon myös kesämökkiläisiä ja kesäasukkeja, jotka tulevat viettämään lomaa maaseudun rauhaan. Kesäasukkaat ovat olleet paljon mukana toiminnassa. He ovat osallistuneet mm. talkoisiin ja kävelyklubin toimintaan.

Letkulla järjestetään ja on järjestetty monia yhteistapahtumia. Mm. Metsäteatteri ja kävelyklubi, jossa mennään kimppakyydeillä kohteisiin, joissa lenkkeillään. Myös avoimet puutarhat ovat Letkun oma juttu, jolloin ihmiset saavat vapaasti mennä ihastelemaan toisten puutarhoja ja istutuksia.  “Letku on touhukas kylä!” Eija toteaa.

Letkulla on myös vanha kyläkoulu, jota olisi tarkoitus remontoida. Katto pitäisi maalata ja ikkunat korjata. Talon takia perustettiin uusi yhdistys Visit Letku ry kylälle, joka osti talon. “Sisältä nämä rakennukset ovat aika hyvässä kunnossa. Ulkokuoret on jätetty vielä samanlaisiksi kuin aina. Yläkoulu kyllä maalataan.” Kertoo Eija. Koulun pihaan ollaan suunnittelemassa fresbee golf rataa ja uusia kiekkoja ollaan ostamassa. Koulun pihalla on myös kaikenlaista muuta ajanvietettä: kota ja laavu, pesäpallokenttä, keinuja, leikkiteline ja kaukalo jääkiekolle talvisin. “Tänne saa tulla ihan vapaasti, ei tarvitse kysellä lupia mistään. Monet eivät uskalla tulla, kun he eivät tiedä voivatko he. Tämä kaikki on tehty kaikkia varten.” Kertoo Eija. Koulun sisään ollaan rakentamassa suihkutilat ja ollaan suunniteltu, että tänne pääsisi partiolaisia. Majoitustilat löytyvät yläkerrasta, joten kunnostuksen ja uudistuksen jälkeen siitä tulisi juuri sopiva paikka partiolaisille ja rippikoululaisille. Uudistukset ja kunnostukset tehdään talkoovoimalla.

Eija on ollut mukana kylätoiminnassa jo kauan ja hän opiskeli Mustialassa. Siellä opetettiin hanketoimintaa, jolloin Eija ensimmäisen kerran kirjoitti kylähankkeen. Sen jälkeen niitä on kirjoitettu ja toteutettu paljon. “Todella monessa asiassa me olemme kyllä onnistuneet, mutta olemme varmasti myös epäonnistuneetkin.” Eija toteaa.

Nykyään Eijan mukaan talkoolaisia on vaikeampi löytää. “Kyllä talkoolaisia silti aina sieltä ja täältä tarpeeksi löydetään. Kyllä selkeästi talkoointo on vähentynyt, mutta onneksi nuoret ovat olleet reippaasti mukana auttamassa, ehkä jopa aikuisia enemmän.” Kertoo Eija.

“Kun tahtoo perustaa hankkeen täytyy olla oma-aloitteinen ja keskustella ja miettiä mitä tarvittaisiin. Sen jälkeen helpointa on mennä Lounaplussan puheille, koska sieltä se apu tulee näihin hankkeisiin. Täytyy itsellä olla idea, ajatus ja tarve. Sieltä saa aina apua ja vinkkejä kun niitä tarvitsee” Eija kertoo.

Venla N.