Pertunkaari – Ypäjän yhteinen ylpeys

Pertunkaari on Ypäjän Yllätys ry:n ylläpitämä ja omistava liikuntahalli Ypäjällä. Pertunkaaressa voit liikkua, harrastaa ja viettää aikaasi. Pertunkaarella voit saada ohjattua liikuntaa tai liikkua yksin haluamallasi tavalla ja välineillä. Pertunkaarella on iso nurmikenttä, liikuntasali, tanssisali ja pallosali. Jokaisessa voit vapaasti harrastaa haluamillasi tavoilla!

Tällä hetkellä Pertunkaarella ohjattua liikuntaa ovat liikuntakerho, jalkapallo, jumppis ja urheilukoulu. Pertunkaaren etuovien edessä häämöttää suuri nurmikenttä, jossa on korkeushyppytankoja, patja ja tilaa treenata. Kaukalo on toisella puolella urheiluhallia. “Tuonne kentän päähän pitäisi kohta tulla kunnan toimesta 6 maatrampoliinia, ne on tilattu jo.” kertoo Keijo Vuorentausta.

Myös paritanssia on yritetty saada mukaan Pertunkaaren toimintoihin, niin olisi myös nuorempaa aikuisväestöä kiinnostavaa liikuntaa.

6 vuotta sitten sisäpuoli remontoitiin kokonaan. Remontointiin kuuluivat kuntosali, tanssipeilisali, suihku- ja wc- tilat. Pelastustikkaat talon seinästä täytyy vaihtaa, koska ne ovat liian kapeat ja jyrkät turvallisuuden kannalta. Paloviranomaiset ovat päättäneet näin. “Meidän joko täytyy sulkea tilat tai tehdä niin kuin on määrätty” toteaa Keijo. 

Kun saapuu kuntosalitiloihin, näkee paljon laitteita, vaikkei tila olekaan vielä kovin suuri. Kuntosalia kuitenkin laajennetaan, jotta tilaa olisi enemmän. “Tässä oli aiemmin sauna- ja pesutilat ja keittiö. Remontin jälkeen tähän tehtiin kuntosali.” kertoo Keijo.

Pertunkaarella on myös paljon kesätyöntekijöitä mm. Liikuntakerhoissa. Nuoret ohjaavat kerholaisia yleensä niin, että 10 lasta on yhdessä ryhmässä, jossa on 2 ohjaajaa.

“Ypäjällä on nyt 2300 asukasta, ja meillä on 440 maksavaa jäsentä. Se on aika hyvä prosentti!” Keijo kertoo. Liikuntahallissa käy monista kunnista erilaista asiakaskuntaa. Keijo kertoo, että yksittäisiä asiakkaita tulee Loimaalta, Koskelta, Jokioisilta ja jopa Forssasta.

Ylhäällä hallissa on peilitanssisali, jossa voi tanssia, harrastaa judoa tai vaikka nostella painoja. Salista löytyy lattiapatjat, painoja ja jumppapalloja.

“Meillä oli jo kokemusta Leader- hankkeista aiempien hankkeiden osilta, joten meidän oli helppo hanketta lähteä toteuttamaan. Meille ensimmäisen kerran tuli idea rahoittaa hanketta, kun joku sitä ehdotti, en muista kuka. Kunnassa tietysti tiedettiin mitä Leader- hankkeet ovat.” kertoo Juho Santamäki.

Juho Santamäen mukaan kannattaa hankkeet aloittaa aina hankeidealla ja tarpeen kartoituksella. Keijo Vuorentausta lisää: “Mitään ei kannata tehdä sillä perusteella, että siitä saa rahaa. Sen täytyy olla yleishyödyllinen.”

“Yksi huonoista puolista on se, että koronan takia rakennusmateriaalien hinnat nousee todella kovaa vauhtia. Kuun vaihteessa hinta nousee varmasti taas 50 sentillä.” Kertoo Juho.

Keijo Vuorentausta on Ypäjän Yllätyksen hallituksen puheenjohtaja.

-Venla N.