Raviratakin voi hyödyntää Leader-rahoitusta

Pilvenmäki

Pilvenmäki on ravirata vähän matkan päässä Forssan keskustasta. Pilvenmäellä pääset nauttimaan mahtavasta raviurheilusta, ruoasta ja ihanasta tunnelmasta ystävien, perheen tai itsesi kanssa!

Elina Hirvonen kertoo, että he tulevat hankkeessa nimenomaan kehittämään omaa toimintaansa hyvin paljon miettien sitä, miksi he ovat olemassa ja mikä heidän funktionsa tulevaisuudessa on. Myös tietynlainen digitalisoituminen ja uudistaminen on heidän yksi tavoitteistaan. 

“Me olemme tehneet hallinnollista hevosenomistajuuteen ja hevosten rekisteröintiin liittyviä asioita, ja se puoli on nykyään tosi sähköistetty. Meiltä edelleen tulee tavalliset kaduntallaajat kyselemään ja olettamaan, että meiltä löytyy paljon hevosalan tietämystä ja sellaisia “kontakteja”.” Kertoo Elina. Elina ja muut pilvenmäen toimijat tahtovat antaa seudun hevosalan yrittäjille tukea ja jalansijaa digitaaliseen löydettävyyteen ja olemassaoloon, jotta asiantuntemusta ja liiketoiminnallista ideaa voisi tuoda paremmin esille ja heidät olisi helpompi löytää. Sitä kautta he saisivat tuotua ilmi omaa asiantuntemusta ja liiketoiminnallista ideaansa paremmin ja näyttävämmin. Ne ovat hankkeen kaksi pääpointtia.

“Rahoituksen keksimiseen liittyy osittain se, että meillä oli strategia, jossa on hyvin iso koko sektorin ja toimialan muutos käsillä, ja siinä ollaan havaittu, että on iso tarve miettiä, miksi me ollaan olemassa ja mitä me tulevaisuudessa olemme. Sitten me tapasimme Tuulan ja Elinan LounaPlussalta ja kerroimme näistä meidän haasteistamme ja kerroimme sen idean jota olimme itse ajatelleet.” Kertoo Elina Hirvonen. He miettivät yhdessä mitä kokonaisuuksia pitäisi kehittää ja viedä eteenpäin, ja siitä hanke pikkuhiljaa alkoi muodostua.

Perustoiminnassa ja ensikesän tulevissa Pilvenmäen kuninkuusraveissa tarvitaan tietysti todella paljon talkootyötä, joihin Pilvenmäen väki on jo seuroja saanut mukaan. Tavallisina ravipäivinä Pilvenmäellä työskentelee yksittäisiä työntekijöitä. Elina kertoo, että vuoden ympäri talkootyönä tekeviä asiantuntijoita on vaikea löytää.

“Jos tahtoo perustaa hankkeen, täytyy aloittaa siitä, että tietää omat tarpeensa. Täytyy olla tosi hyvin mietittynä se, mitä itse haluaa olla tulevaisuudessa tai miten haluaa omaa toimintaa kehittää. Ainakin itse olen yrittänyt rohkaista alansisäisesti raviratojen edustajia puhumaan enemmän Leader- ryhmille niistä omista tavoitteista ja tekemisistä. Silloin niitä yleensä myös löytyy.” Elina toteaa. Elinan mukaan myös samanhenkisten ja toimintaa ja ympäristöä kehittävien toimijoiden kanssa kannattaa olla yhteistyössä. Myös verkosto on yksi tärkeimmistä asioista.

Elina kertoo, että he toivovat löytävänsä palvelunäkökulman, verkostollista näkökulmaa ja osaamisen paikkaa. Myös se, että he pystyisivät tulevaisuudessa neuvoa jopa niitä ohikulkijoita, jotka pohtivat, miten päästä harrastamaan hevosilla omalla seudullaan, on heille tärkeä tavoite. He haluavat tulevaisuudessa olla matalan kynnyksen paikka, jota lähestyä.

Oma avoimuus ja tekeminen ja mukana oleminen ovat sellaisia asioita, joita Elinan mielestä tarvitsee, jos haluaa perustaa oman hankkeen. Kaikilla on eri tilanteet, joten täytyy tunnistaa omat haasteet ja pohtia oman toiminnan kehittämistä.

Venla N.