Mikä on Leader?

Leader-ryhmä on rekisteröity yhdistys, joka kannustaa maaseudun asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään uusia työpaikkoja ja yrityksiä. Leader-ryhmät ovat laatineet alueelleen paikallisen maaseudun kehittämisohjelman, jota ne toteuttavat seitsemän vuotta kestävän ohjelmakauden ajan (2014-2020).

Leader-ryhmät rahoittavat yleishyödyllisiä ja elinkeinotoimintaa edistäviä hankkeita sekä yritystukia. Leader-ryhmät neuvovat tuen hakijoita hakemusten valmistelussa ja hankkeiden toteuttamisessa. Ryhmän toimintaan voi osallistua kuka tahansa alueen asukas toteuttamalla hankkeen, olemalla mukana hankkeessa tai liittymällä yhdistyksen jäseneksi. Voisitko sinäkin tulla mukaan toimintaan?

Suomessa toimii kaikkiaan 54 toimintaryhmää, joista Hämeen alueella LounaPlussa ry:n lisäksi neljä muuta.

Leaderin kantavia ajatuksia ovat:

  • Alhaalta ylöspäin -periaate eli hankkeiden valmistelu ja päätösvalta rahoitettavista hankkeista on tavallisilla ihmisillä, jotka ovat kotiseutunsa parhaita asiantuntijoita.
  • Kuka tahansa voi tulla toimintaan mukaan.
  • Uusien toimintatapojen ja menetelmien kokeilu, jonka tavoitteena on maaseudun elinkeinojen kehittäminen ja työpaikkojen luominen.
  • Resurssien kokoaminen verkostoitumalla pienten toimijoiden kesken sekä yhteistyö yritysten, järjestöjen ja julkisen sektorin kanssa.
  • Kestävä kehitys.
  • Kansainvälistyminen ja alueiden välinen yhteistyö.

Lisätietoja: www.leadersuomi.fi

Hämeen Leader-ryhmät

EMO ry

Espoo, Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi, Riihimäki, Tuusula ja Vantaa

Etpähä ry

Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Nastola ja Orimattila

Linnaseutu ry

Hattula, Janakkala ja Hämeenlinna

LounaPlussa ry

Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä

Päijänne-Leader ry

Asikkala, Hartola, Heinola, Padasjoki, Pertunmaa ja Sysmä